Travel & Tips Destinations Blogs Bucketlist Get Social

Siliconen In Producten? Wat Zijn Ze, Wat Doen Ze & Waarvoor Leven Ze ……

augustus 28, 2017 ~ @byMaite

Je hoort er veel over maar je weet niet wat je erover moet denken, haarverzorgingsproducten met siliconen in. Ik krijg er de kriebels van…. & ja die vraag krijg ik nog dagelijks gesteld ! Daarom dat ik speciaal voor jullie er een blog over schrijf.

Wat zijn siliconen ?

Siliconen zijn synthetische of plantaardige stoffen, ze worden ook wel eens polymeren genoemd die gevormd worden door silicium & zuurstofatomen. Het is een rubberachtige olie die hittebestendig is. Ze worden gebruikt in o.a. lijm maar zitten soms ook in schoonheidsproducten.

Waarom zitten ze in schoonheidsproducten ?

Synthetische siliconen worden in haarverzorgingsproducten gestoken omdat ze je haren een gladde, zachte & gezonde uitstraling geven. Niets is minder waar natuurlijk. Ze “leggen” als het ware een olielaagje rond je haren waardoor je mooie haarbos minder goed kan ademen maar wel een gezonde “geoliede” uitstraling lijkt te hebben.  Supermarktproducten hebben steeds een vorm van siliconen in hun producten zitten. Professionele kappersproducten zoals o.a. Redken nooit.

Wat doet het met je haar ?

Als je je haren wast met een product waar siliconen inzit voelt het heel aangenaam & zacht aan. Het probleem met siliconen is dat ze lastig uit te wassen zijn, je hebt daarvoor een krachtige reiniger nodig, wat dan ook weer slecht is voor je haar & hoofdhuid omdat ze agressief zijn. Daarnaast was je vaak niet alle siliconen uit je haar waardoor je een opeenstapeling krijgt van verschillende laagjes. Het laagje siliconen zit nu rond je hele haarbos maar ook rond je hoofdhuid. Ze krijgen geen lucht meer, het vochtgehalte kan niet op pijl gehouden worden, er kan geen voeding meer in … Kortom de poort is toe !

Het voordeel is dat je haar niet zal pluizen. Het nadeel is dat je haren & hoofdhuid moeten kunnen ademen & de juiste voeding moeten krijgen om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen. Beeld jezelf eens in dat je heel je leven met een mondmasker oploopt, dag & nacht. Je zal nog leven maar je levenskwaliteit is een pak minder. Dit ook met je haren & hoofdhuid.

Haren die te lang zijn blootgesteld geweest aan siliconen gaan verstikken. Verstikt haar is haar dat continue knoopt, afbreekt & niet meer “lijkt” te groeien. Men kan lastkrijgen van haaruitval & sneller een “kalend” effect hebben bij het ouder worden.

Een huid dat te lang is blootgesteld geweest aan siliconen (want ja in serums, dagcrèmes & foundations, … vind je ze ook) verstopt je poriën & houdt de slechte afvalstoffen binnen zoals talg & bacteriën. Je krijgt sneller last van een gevoelige huid, puistjes, …

Hoe herken je de eerste symptomen van het verstikken van je haar ?

 • Je haren lijken niet meer te groeien ?
 • Je haren breken af ?
 • Je hebt al langer dan 1 maand last van haaruitval ?
 • Je hebt continue last van knopen, ook al heb je 5min geleden je haren geborsteld ?
 • Onderaan in je nek heb je soms last van een grotere knoop ?
 • Je haren worden snel vettig ?
 • Je haren vallen snel zwaar ?

Op 3 of meerdere van deze punten zeg jij ja ? ALARM ALARM !!

Hoe weet je of ze in jouw product zitten ?

Het woordje “siliconen” vind je nooit op je haarverzorgingsproducten, dat weet ik 🙂 Maar je kan ze wel heel makkelijk herkennen, alle ingrediënten die eindigen op -cone zijn vormen van siliconen. Er zijn meer dan 1000 vormen van siliconen, ik som er voor jullie enkelen op.

 • Amodimethicone
 • Cetearyl methicone
 • Cetyl Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Cyclopentasiloxane
 • Dimethicone Copolyol
 • Dimethiconol
 • Lauryl methicone copolyol
 • Stearyl Dimethicone
 • Trimethylsilylamodimethicone.

Je hebt ook plantaardige siliconen. Die worden wel eens in volumeshampoo’s en -verzorgingen gestoken om het haar een boost te geven. Plantaardige siliconen kunnen geen kwaad voor je haar omdat ze zich niet kunnen vasthechten.

ALARM , ik heb siliconenproducten ! Wat gedaan ?

Onmiddellijk mee stoppen, toch als je nog inzit met je mooie bos haar & hoofdhuid & nog graag lang met een bosje haar rondloopt. Ga naar een professioneel kapsalon, een salon waar de kapper weet heeft van zijn of haar producten & de vakkennis heeft over siliconen om je snel verder te helpen ! Ook wij bij Styling Lounge by Maison Maite helpen je graag verder.

Zit je er niet mee in dat je binnenkort beschadigd haar hebt of gewoon veel minder haar ? Geen nood , doe gerust verder 😉

 

Hopelijk zijn jullie heel wat wijzer geworden & gaat iedereen vanaf nu de haren verzorgen met de JUISTE producten. Heb je nog vragen? Stel ze ons gerust dames (info@stylinglounge.be) , wij beantwoorden ze graag !

Hair-Love #RedkenLover <3 Maite

Laat een reactie na

Let's get social